#2017 14 Kembara Mahkota Johor 2017


2 hari yang lepas iaitu pada hari Selasa, KMJ telah melalui jalan parit raja Ayer hitam.
Warga sekolah dan murid murid mengambil peluang berkumpul di tepi jalan untuk meraikan program KMJ pada kali ini.
Orang ramai tidak ketinggalan untuk menyertai dan melihat Sultan Johor yang disayangi ramai dengan lebih dekat. Tidak hanya dari kaum Melayu sahaja, bahkan kaum India cina Bangladesh vietnam juga turut sama memeriahkan.


 Suka gambar ni. Ada sesuatu di sini 😉

          2 ibu dan seorang anak dara.

         Sultan Johor yang sporting


Ini antara gambar sempena KMJ di parit raja.

Sekarang tengah mood exam. Walaupun bukan aku yang ambil dan anak2 murid yang ambil..aku rasa nervous plak walau tak ajar mereka. Hehehe
Kau rasa??

Okbai



#2017 13 Jom Kek Milo Microwave


Hai Korang
Lately ni dah masuk 2 minggu aku asyik ngadap kek milo viral. sampai nak naik muak aku makan kek ni. kahhhhhhhh bukan apa. selang 2 hari pastinya anak-anak aku terutamanya si abang firas suruh aku buat kek milo tu. haishlah anakkkkk
ibu sayang ko nak. ibu turutkanlah. hahahahaha

nak buat kek yang cantik gebu mantap tu semua memang tak lah disebabkan takde oven dan juga kukus. kesian tak???
oven rosak. kukus dah rosak juga time mask lauk masa confinement haritu. kikikiki so..aku gunalah microwave. google dan google dan fb fb nampklah resepi kek milo viral tu.
senangje..heheh

milo dalam 3 sudu
tepung gandum 3 sudu
minyak masak 3 sudu
gula halus 3 sudu
susu cair 3 sudu dan aku guna susu segar sbb susu cair xde :)
baking powder 1sudu kecil
esen vanilla 1 sudu kecil
telur sebiji
mug

campurkan kesemua bahan-bahan di atas ini, gaul hingga sebati dan masukkan dalam mug atau mangkuk tahan panas. dan aku hanya masukkan dalam mug sahaja yg aku beli di ikea dulu. senang! oh korang bakarlah dalam 3-4 minit. aku bakar 4 minit. :)


aku lupa nak snap bahan-bahan masa banyak2 tu. dah siap baru teringat. hahahah jadinya, mana yang ada sahajalah ye ^^

Ni hasilnya yang dah tinggal sedikit. hahahaha sebabnya lupa nak ambil gambar juga sebab anak2 dah tak sabar nak makan.

korang try makan dengan ais krim. wallahhhhhhhhweh lagi lazat menjilat jari. nyum nyummmmm

dan korang kalau nak cuba, buatlah. senang sangat.

#kbai


#2017 12 Hari jualan Sekolah Double F


Hi korang.

Hari ni nak cerita pasal throwback yang lepas. Lama dah, tapi still dalam tahun ni juga lah, Well, tengah tak de kelas ni, aku ambil kesempatan sekejap update blog.

Sekolah double F ada buat hari jualan sekolah yang mana dalam hari jualan tu anak2 tadika ni dilatih menjalankan aktiviti menjual makanan dan minuman, membayar makanan dan minuman yang dibeli, memesan makanan dan minuman yang diminta serta menulis pesanan makanan dan minuman yang diorder.

Dalam kejadian hari jualan sekolah double f ni, si abang firas bertindak sebagai pelayan yang menulis segala jenis makanan dan minuman yang telah dipesan oleh kawan-kawan dia. Manakala si abang faris pula berlakon sebagai pelanggan yang memesan makanan dan minuman.

Seronok aku tengok gambar-gambar wassap yang guru-guru iman ni uploadkan. Macam-macam ragam dan peel yang perlu guru-guru ni handle dengan 'kekecohan' oleh anak-anak iman nih.
Banyak benda anak-anak boleh belajar sewaktu hari jualan ni, at least kalau pergi ke kedai makan nanti anak-anak ni pandai macam mana nak buat pesanan dengan adab dan sopan santun yang betul. kannnnnn :)



ni gambar anak-anak iman berposing sebelum hari jualan bermula :). si abang firas seriusnyaaaaa pegang pensel. tak senyum pun. :))


si abang faris standby nak makan dah dengan kawan-kawannya. si abang faris kuat makan walau badannya comel lote. :))

 kbai


#2017 11 Resepi Cucur Viral


Hai korang

Petang semalam akak rajin sikit nak buat cucur. Selama ini memang buat lah cucur tapi versi akak sendirilah. Tapi, semalam rajin sikit nak buat cucur viral. Apa tu cucur viral? hehehe.. akak sekodeng kat facebook cara-cara buat cucur viral ni. senang je. yang membuatkannya boolat boolat adalah air panas :)

#siscuba
#cucurviral

bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (akak nak try so akak cuma guna 3 senduk nasi)
2 cawan air panas mendidih (akak guna 1 cawan je, itupun x habis)
3 sudu gula (akak tukar pada susu pekat)
secubit garam

cara-cara
- akak gaul sebati adunan menggunakan senduk
- kemudian, akak masukkan air panas sedikit demi sedikit
- lepastu, akak bentukkan bulat bila adunan mula suam
- akak goreng dengan mnyak yang banyak
- akak kerap terbalik-balikkan cucur / curah minyak dalam kuali
- last sekali angkat dan toskan


Dah siappppp
Sebenarnya akak lupa nak ambil gambar time banyak-banyak tu. Hahahaha yang ni last kopek untuk si abang faris sebab dia tengah tidur time akak buat cucur. Sian plak, nanti tak dapat, menangis plak abang firas dok citer-citer nanti. So, akak tinggalkan lah sedikit. Petang ni kalau aura rajin akak datang kang akak buatlah lagi. (^^,)

Yeay
Selamat mencubaaaaaa



#2017 10 Cukur Jambul



Salam 1 Malaysia

Hai semua. Nak cerita sikit je ni. Bulan lepas iaitu pada hari jumaat 14 jun 2017, aku dan keluarga buat majlis cukur jambul dan juga tahnik untuk si kecil budak demok muhammad al fatih di rumah ibundaku di peserai. Oleh kerana majlis marhaban wanita akan diadakan di rumah ibundaku pada hari tersebut, maka aku mengambil kesempatan untuk membuat majlis cukur jambul sempena fatih genap 6 bulan. 

Alhamdulillah majlis berjalan dengan baik dan lancar. Ramai kawan-kawan ibundaku hadir pada hari tersebut. macam-macam menu yang telah disediakan untuk para tetamu seperti roti jala, mee goreng, karipap dan macam-macam lagi. Normally kalau marhaban wanita di rumah ibundaku, menu tidak terlalu berat macam nasi minyak, nasi berani dan lain-lain. Ini kerana, wanita wanita baya ibundaku tidak makan banyak dan sedikit sahaja jamahnya.

Fatih well behave sangat pada hari tu. Walaupun time di tahnikkan tu dia rasa tak selesa sangat sebab dibaringkan, tapi majlis tetap jalan dengan lancar. Syukur sangat..
SAYANG FATIH

So, ada 3 keping gambar time majlis tersebut. (sebenarnya banyak, tapi nak upload 3 je) hahahaha
Nahhh korang







(",)

kbai




#2017 9 Jom Detox


Hi
Korang mesti pernah buat Detox kan? Normally Korang mesti buat dengan buah lemon kan? Betul tak? Hehehe bagus tu..aku dulu selalu buat gitu. Beli lemon banyak2, buat air lemon dan simpan dalam peti ais. Alhamdulillah so far so good. Ape ape pun kenalah istiqomah.

Sekarang ni aku jarang beli lemon sebabnya kalau di tempat aku ni mahal sikit harganya. Kalau nak, selalunya aku beli di carrefour sana. Tapi disebabkan jauh jadinya aku dah lama lah x beli dan proses Detox aku pun terbantut.

Akan tetapi sekarang tidak lagi. sejak aku ada young living essential oil (yl) ni aku berdetox je dengan one of the oil iaitu eo lemon ni. Sangat best mudah ringkas dan menjimatkan. Bermanfaat dan juga berbaloi-baloi.


Sejak ada lemon eo ni senang sungguh aku rasa. Sebabnya ke mana mana sahaja aku boleh bawa oil lemon tu. Ianya kecil dan mudah dibawa. Bahkan dengan eo lemon ni aku dah boleh pakai semula baju aku yang lama lama tu. Walaupun bukan semuanya tapi at least aku cuba.

Bukan nak buat iklan atau apa. Akak cuma nak berkongsi dan luahkan nya sahaja. Peace no war 😉
.....

#2017 8 My new toys


my new toys
i like it so much



young living essential oils (yl)
actually aku dapat tahu benda ni dari kawan lama di matrix si aly. dulu aly, sekarang alya. hehe dah kawin, anak 3, jelita ayu cun cantik menarik. dulu mcm ganas ganas gitu tapi sekarang sopan santun menarik tertarik.
hahahaha ok ok, aku sudah merepek.
ok, asalnya aku ikut insta dia dan aku suka sangat tengok yl dia especially diffuser dia. ok, aku tengok harga..gulp..nak beli selepuk memang kurang berkemampuan. dan aku dm dia, dan dia ajak join anak kutu dia. alhamdulillah. Maka dari situlah aku berminat sangat dgn yl ni. oils nya yang banyak dan setiap satunya ada gunanya dan mcm-mcm boleh digunakan. bukan semata-mata untuk diffuse sahaja, untuk pakai di muka, untuk minum, untuk dilute dan mcm-mcm lagi.
serius korangggg. tak tipu.

Macam malam tadi, aku sapu oil bedtime rub untuk lena tidur. sungguh jam 430 aku baru sedar. normally jam 2,3 pagi aku akan tersedar dari tidur. dan malam td aku tidur dengan lenanya. dengan anak-anak-anak aku sekali tidur dengan lena. suka sangattttt.
Bukan suka apa, suka dapat tidur lena sebab siangnya dah berbengkel..maka, malam mmg perlukan tidur yang cukup giteww....
(",)

aku rasa diffuser ni perlu adalah kat semua rumah. maksud aku, semua orang dah kena ada diffuser ni di rumah-rumah mereka. sebab, pada aku ianya satu keperluan. sebagai aromaterapi gitu. aku suka sungguh diffuse lemon. sebati gitew. anak-anak-anak pun suka. aku suka titiskan lemon ni dalam bath tub baby time mandi nak bg baby selesa dan tak tantrum gitu. dan bila bau, segar giler beb baunya..

time anak-anak tak sihat demam ke aku just sapu pd leher dan dada anak aku tpi kena campur dengan carrier oil la. Lemon ni macam-macam gunanya. Korang boleh detox gak dengan eo lemon ni. seriusssss. boleh pakai balik jeans jeans lama . wowww

eo lemon gak boleh untuk tingkatkan daya ingatan bagi anak-anak yang tengah study. atau kita juga boleh guna time nak ada presentation ke apa ke ujian naik pangkat ke.. hahhahaha

JOY untuk happy, emosi tak stabil
Peace and calming untuk tenang
Stress Away untuk hilangkan ketegangan
dan mcm-mcm oils lagilah

Korang try lah. Syok tau YL nih


ainanni
ID: 4106071

Haaaaaa id number gitu
hahahahahahahahahahahahahaha