#2017 17 Eh Eh!


Eh! Eh!

Tajuk entri kali ini

Kenapa eh eh?

Hahahahaha sebab ada sesuatu pada hari ini.

Hehehehehe marilah kita SS.

(^^,)


#2017 16 Apa Khabar Dia?


Apa khabar agaknya dia di sana?
lama sungguh tiada khabar ku dengar.
Moga dia baik-baik sahaja di sana.

Tuhan
Tolong jagakan dia untukku.


Ada yang datang dan pergi dari hidup kita
Namun yang indah tak selamanya selalu dengan kita
Siapa pun mereka di hati kita dahulu atau kini
Moga-moga rasa itu sentiasa ada..
-GM-



.
.
.
.
.
.
.
.



#2017 15 Family Day SKTS 2017


Hai guys
lamanya tak bersiaran
maaf sangat, agak sibuk dengan perjalanan di sekolah, aktiviti harian di rumah serta aktiviti diri yang mana seminggu 2 kali akan ke fitness untuk dance-dance.
Cewah..yo yo o je kan

So, nak cerita sikit ni. Pada jumaat sabtu 22-23september yang lepas, sekolah telah mengadakan family day di telok gorek mersing. alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Tuk pengetahuan korang, dah lama sekolah tak buat family day yang mana family day yang sebelum ini adalah pada tahun ke dua aku mengajar di sini. 2009. hehehe almaklumlah sekolah kecil ni bukannya ada banyak peruntukan pun untuk ke sana sini kecuali ada sponsor dari sesiapa.

Dan disebabkan penyelaras program kali ini iaitu mr ridzuan, beliau sangat bertanggungjawab dan berwibawa dengan mencari sumbangan-sumbangan dari pihak-pihak swasta seperti syarikat timbang sawit, pejabat umno kawasan dan lain-lain. Hasil sumbangan sedikit sebanyak dapat menampung kos-kos yang diperlukan dalam hari kluarga ini.

Pada kali ini, sekolah membawa 10 orang murid ke telok gorek dan seramai 10 orang guru dan seorang staf sekolah berserta keluarga dapat menghadirkan ke hari keluarga kali ini. Seronok sangat sebab dapat having fun together-gether. :))

Walau kami kecil, kami tetap ada :)

ada beberapa keping gambar yang akan aku upload dan share dengan korang.

 murid baru selesai makan sarapan

 anak-anakku yang aktif tak kira masa :)
 senaman pagi oleh instructor mr.shahril

 murid tak sabar nak join aktiviti
 rebut air laut
 bowling kelapa


 kami (^^,)
 my sayangssss. alhamdulillah tak banyak meragam
 pemenang nombor 3
 pemenang nombor 2
johan! :)


ok semua.

till then
.
.
.
.
.
.


#2017 14 Kembara Mahkota Johor 2017


2 hari yang lepas iaitu pada hari Selasa, KMJ telah melalui jalan parit raja Ayer hitam.
Warga sekolah dan murid murid mengambil peluang berkumpul di tepi jalan untuk meraikan program KMJ pada kali ini.
Orang ramai tidak ketinggalan untuk menyertai dan melihat Sultan Johor yang disayangi ramai dengan lebih dekat. Tidak hanya dari kaum Melayu sahaja, bahkan kaum India cina Bangladesh vietnam juga turut sama memeriahkan.


 Suka gambar ni. Ada sesuatu di sini 😉

          2 ibu dan seorang anak dara.

         Sultan Johor yang sporting


Ini antara gambar sempena KMJ di parit raja.

Sekarang tengah mood exam. Walaupun bukan aku yang ambil dan anak2 murid yang ambil..aku rasa nervous plak walau tak ajar mereka. Hehehe
Kau rasa??

Okbai



#2017 13 Jom Kek Milo Microwave


Hai Korang
Lately ni dah masuk 2 minggu aku asyik ngadap kek milo viral. sampai nak naik muak aku makan kek ni. kahhhhhhhh bukan apa. selang 2 hari pastinya anak-anak aku terutamanya si abang firas suruh aku buat kek milo tu. haishlah anakkkkk
ibu sayang ko nak. ibu turutkanlah. hahahahaha

nak buat kek yang cantik gebu mantap tu semua memang tak lah disebabkan takde oven dan juga kukus. kesian tak???
oven rosak. kukus dah rosak juga time mask lauk masa confinement haritu. kikikiki so..aku gunalah microwave. google dan google dan fb fb nampklah resepi kek milo viral tu.
senangje..heheh

milo dalam 3 sudu
tepung gandum 3 sudu
minyak masak 3 sudu
gula halus 3 sudu
susu cair 3 sudu dan aku guna susu segar sbb susu cair xde :)
baking powder 1sudu kecil
esen vanilla 1 sudu kecil
telur sebiji
mug

campurkan kesemua bahan-bahan di atas ini, gaul hingga sebati dan masukkan dalam mug atau mangkuk tahan panas. dan aku hanya masukkan dalam mug sahaja yg aku beli di ikea dulu. senang! oh korang bakarlah dalam 3-4 minit. aku bakar 4 minit. :)


aku lupa nak snap bahan-bahan masa banyak2 tu. dah siap baru teringat. hahahah jadinya, mana yang ada sahajalah ye ^^

Ni hasilnya yang dah tinggal sedikit. hahahaha sebabnya lupa nak ambil gambar juga sebab anak2 dah tak sabar nak makan.

korang try makan dengan ais krim. wallahhhhhhhhweh lagi lazat menjilat jari. nyum nyummmmm

dan korang kalau nak cuba, buatlah. senang sangat.

#kbai


#2017 12 Hari jualan Sekolah Double F


Hi korang.

Hari ni nak cerita pasal throwback yang lepas. Lama dah, tapi still dalam tahun ni juga lah, Well, tengah tak de kelas ni, aku ambil kesempatan sekejap update blog.

Sekolah double F ada buat hari jualan sekolah yang mana dalam hari jualan tu anak2 tadika ni dilatih menjalankan aktiviti menjual makanan dan minuman, membayar makanan dan minuman yang dibeli, memesan makanan dan minuman yang diminta serta menulis pesanan makanan dan minuman yang diorder.

Dalam kejadian hari jualan sekolah double f ni, si abang firas bertindak sebagai pelayan yang menulis segala jenis makanan dan minuman yang telah dipesan oleh kawan-kawan dia. Manakala si abang faris pula berlakon sebagai pelanggan yang memesan makanan dan minuman.

Seronok aku tengok gambar-gambar wassap yang guru-guru iman ni uploadkan. Macam-macam ragam dan peel yang perlu guru-guru ni handle dengan 'kekecohan' oleh anak-anak iman nih.
Banyak benda anak-anak boleh belajar sewaktu hari jualan ni, at least kalau pergi ke kedai makan nanti anak-anak ni pandai macam mana nak buat pesanan dengan adab dan sopan santun yang betul. kannnnnn :)



ni gambar anak-anak iman berposing sebelum hari jualan bermula :). si abang firas seriusnyaaaaa pegang pensel. tak senyum pun. :))


si abang faris standby nak makan dah dengan kawan-kawannya. si abang faris kuat makan walau badannya comel lote. :))

 kbai


#2017 11 Resepi Cucur Viral


Hai korang

Petang semalam akak rajin sikit nak buat cucur. Selama ini memang buat lah cucur tapi versi akak sendirilah. Tapi, semalam rajin sikit nak buat cucur viral. Apa tu cucur viral? hehehe.. akak sekodeng kat facebook cara-cara buat cucur viral ni. senang je. yang membuatkannya boolat boolat adalah air panas :)

#siscuba
#cucurviral

bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (akak nak try so akak cuma guna 3 senduk nasi)
2 cawan air panas mendidih (akak guna 1 cawan je, itupun x habis)
3 sudu gula (akak tukar pada susu pekat)
secubit garam

cara-cara
- akak gaul sebati adunan menggunakan senduk
- kemudian, akak masukkan air panas sedikit demi sedikit
- lepastu, akak bentukkan bulat bila adunan mula suam
- akak goreng dengan mnyak yang banyak
- akak kerap terbalik-balikkan cucur / curah minyak dalam kuali
- last sekali angkat dan toskan


Dah siappppp
Sebenarnya akak lupa nak ambil gambar time banyak-banyak tu. Hahahaha yang ni last kopek untuk si abang faris sebab dia tengah tidur time akak buat cucur. Sian plak, nanti tak dapat, menangis plak abang firas dok citer-citer nanti. So, akak tinggalkan lah sedikit. Petang ni kalau aura rajin akak datang kang akak buatlah lagi. (^^,)

Yeay
Selamat mencubaaaaaa