^^ 1cm Already..

Baby menendang-nendang, baby mengeras.. kejap diam, kejap gerak.. itulah situasi yang aku alami sekarang. Tendanglah sepuas-puasnya anakku sayang, tak lama lagi ibu tak sabar nak peluk cium baby.. jadi anak yang baik ye sayang..


^^
Semalam, ada date dgn gynae di PH. Temujanji jam 3.00pm, tapikan aku sudah terlewat 15minit. uhuk... so sori doctor.. nasib lar doc lau ni sangat friendly dan ok. aku terlambat pun dia kata tak apa, faham..dan lagipun dia banyak patient hari ini. yelar, gynae kan.. mstilah ramai yg nak jumpa dia. 


^^
Soalan pertama yang biasa dia tanya, 
"mcm mana hari ini?.. baby aktif?"
Bb kerap mengeras sekarang..doc kata biasalah tu, nak membesar bb awak nih. aku senyum aje. urine aku ok, bp pun ok alhamdulillah, cuma berat aku semakin naik. hahahaha..naik berapa? opsss... jeng jeng jeng.. melampau okeh. tapi, aku peliklar, aku tak makan banyak sangat pun..cuma kerapje dgn amaun yg sikit.. hurrmmm pelik..pelik..^* dan mcm biasala aku baring dan doc scan perutku. bb bergerak-gerak, tak dok diam bb nih..hehe doc check perutku, kepala bb sudah masuk ke laluannya. syukur sangat.. dan kemudian doc kata lagi..
" kangkang sikit ye, sy nak check bawah.."
Hohohohohohohoho.... aiyarkkkkk, aku sangat malu sebab ni pengalaman pertama aku. ngeh ngeh ngeh..doc seluk dan aku terasa sakit..aduhhh..tapi dalam hati sajelah, nak jugak terjerit.. :P tapi, masih boleh kawal lagi. dan doc cek bukaan aku, dan kini sudah 1 cm. hohoho.. doc kata lagi, jgn risau..lepasni akan ada tanda2 darah utk 1-2 hari ini.. kalau terasa sangat sakit di bawah perut, set masa 10min..10min.. kmdn rasa lagi 5min..5min.. dan dah ada kuar tanda, terus datang ke hospital ok..xoxoxo..ok doc, noted.


^^
Macam-macam aku tanya kat doc, dan doc cakap bb aku membesar dengan baik dan berat bb kini average dalam 3.13kg. Alhamdulillah, syukur. moga bb sihat dan 10hari lagi aku akan berjuma gynae ku lagi.. doc cakap lagi, edd aku kemungkinan akhir bulan ni. opssss....berdebar2 jantungku berdebar.....


Moga dipermudahkan urusanku....amin :)

5 orang dok baca:

alyyani said...

1 cm dah eh. kena alert la weh. yg paling penting alert on baby's movement eh. tp berat ko naik eh, suppose 2weeks before deliver berat akan maintain or turun. tp takpe la, as long baby dgn ko ok, ok la tu. take care weh, tak saba nak tgk baby ko. :)

mrs.lazura said...

tu lar pasal aly..berat aku naik jek. sblmni turun, naik, turun, yg ni naikkk. tp xlar byk benor. hehe..
la ni bb kjp mngeras, kjp tak. seram jugak..apa lg tanda2 nya eh ly? bg nasihat kat aku sket..hehe^^

faiez said...

wah...cm relax2x jerk..aritu faiz..trus g spital..tp dh turun air..bkk 1 cm gaks

karipapsayur said...

GULP! Semoga semuanya baik2 saje! Best nye lah dengar nih!

Sedebuk aksesori wanita untuk yang bertuah. Mudah aje pun nak join Giveaway nih. Meh le~

mrs.lazura said...

faiez: berdebar gak nih, tapi buat2 cool nih.. doc dah bgthu kalau ada kuar tnda and bb kerap mengeras cpt2 g spital. dan alhamdulillah sampai la ni ok lagi.. :) moga dipermudahkan urusanku. amin ^^

karipapsayur: ^^ insyaALLAH moga2 semuanya ok. tq ya :) kita change link okeh :)